Sprawdź Promocje Kalkulator diety

13 błędów kulinarnych, które rujnują Twoje dania!

Unikaj tych błędów, aby mieć pewność, że Twoje potrawy są najbliższe perfekcji.

Za dużo soli

Dodanie zbyt dużej ilości soli do przygotowywanego dania, to jeden z najczęstszych błędów popełnianych w kuchni. Oprócz utraty walorów smakowych i wystąpienia wzmożonego pragnienia po zjedzeniu tak doprawionego posiłku, jest to przede wszystkim niezdrowe i szkodliwe. Często niepotrzebnie sugerujemy się ilością soli podaną w przepisie. Sól należy dodawać w szczyptach do gotującego się dania i na bieżąco próbować smaku. Ostatecznie, możemy zawsze dosolić sobie potrawę już na talerzu.

Nie przesiewasz mąki

Jeśli nie przesiejesz odpowiednio mąki podczas gotowania, to ryzykujesz powstawanie grudek. Spulchnij mąkę przed pieczeniem, czy dodaniem jej do zupy, czy sosu, a unikniesz problematycznych i niepożądanych bryłek.

Rozgotowany makaron

Nic tak nie rujnuje potrawy jak rozgotowany i papkowaty makaron. Fuj! Jeśli jednak zdarzy Ci się przeciągnąć gotowanie ulubionego makaronu, jeszcze nic straconego. Przelej go na sicie lub durszlaku zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zamknąć skrobię. W najgorszym wypadku, kiedy nie pomogą żadne zabiegi albo jest na nie już za późno, możesz wykorzystać taki makaron do przygotowania innego dania, chociażby jakiejś zapiekanki albo zupy.

Nie zapomnij zamieszać

Jeśli zapomnisz zamieszać gulasz lub dowolne inne danie, które gotujesz na kuchence – dno garnka może się spalić i stać się całkowicie czarne. Możesz uratować gulasz, przenosząc część, która nie jest przypalona do nowego naczynia. Pamiętaj, aby to zrobić, gdy tylko zauważysz, że coś się mogło przypalić, ponieważ zwłoka może kosztować zepsucie całej potrawy.

Nieposmarowana forma do pieczenia

Nie zapominaj o posmarowaniu odrobiną tłuszczu (np. masłem) naczynia, w którym będzie pieczone ciasto. W przeciwnym razie, wyjęcie go z formy będzie niemożliwe, a próba ta doprowadzi do bałaganu i masy okruchów.

Rozgotowywanie warzyw

Rozgotowane warzywa są nijakie w smaku, papkowate, suche albo wodniste, tracą kolor. Aż ciarki przechodzą po plecach na myśl o takim dodatku do obiadu. Jeśli zdarzy Ci się rozgotować porcję warzyw, wykorzystaj ją do przyrządzenia zupy kremu – zblenduj je i dobrze dopraw.

Sprawdzanie jedzenia w piekarniku

Bardzo kuszące jest otwarcie piekarnika, aby sprawdzić postępy pieczenia i poczuć powiew tego, co ma nadejść, ale może to spowodować niedogotowanie potrawy. Za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki piekarnika, uwalniasz wystarczającą ilość ciepła, aby obniżyć temperaturę i tym samym zakłócić cały proces pieczenia. 

Używanie zimnych składników

Podczas przygotowywania wypieków bardzo ważne jest stosowanie składników o temperaturze pokojowej (chyba że przepis stanowi inaczej). Cieplejsze składniki są nie tylko łatwiejsze do zmieszania, ale także sprawiają, że w efekcie końcowym ciasto jest bardziej puszyste.

Nieodpowiedni garnek do gotowania makaronu

Pamiętaj, aby gotować makaron w dużym garnku i dużej ilości wody. Dodanie sporej garści makaronu do małego rondelka, obniży temperaturę wody, a zanim znowu zacznie się ona gotować, makaron leżący długo w letniej wodzie, stanie się papkowaty.

Przypalona skórka

Niektórzy uwielbiają mocno przypieczoną (zwęgloną wręcz) skórkę na pieczonym kurczaku, czy innym mięsie. Tak przygotowana potrawa będzie chrupiąca zgodnie z oczekiwaniami, ale przy tym bardzo szkodliwa. Widoczna czerń to nic innego jak węgiel – znany czynnik rakotwórczy.

Dodawanie składników w nieodpowiedniej kolejności

Przepisy podają składniki w określonej kolejności w celu uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli dodasz je niezgodnie z zamysłem twórcy danej potrawy, może to zrujnować przygotowywane danie albo w najlepszym wypadku sprawi, że smak będzie odbiegał od oryginału.

Za dużo na patelni

Każdy kawałek jedzenia, który wkładasz na patelnię musi mieć wystarczająco dużo miejsca, aby gotować się równomiernie i dokładnie. Dobrą zasadą jest równomierne pokrycie dna patelni. Zbyt wiele składników na patelni wydłuży czas przygotowywania i spowoduje, że potrawa stanie się papkowata. 

Nie kosztujesz

Powinieneś próbować jedzenia na każdym etapie procesu gotowania. Pomoże Ci to upewnić się, że przestrzegasz przepisu i że nic nie poszło źle.

Bezpieczeństwo to nasz priorytet

Szanowni Państwo,
Nasze dostawy odbywają się normalnie.


  • Nasz personel został dodatkowo przeszkolony, a procedury bezpieczeństwa zaostrzone.
  • Zespół kuchenny pracuje w strojach ochronnych oraz jeszcze częściej używa środków odkażających skórę oraz powierzchnie.
  • Kurierzy używają środków dezynfekujących oraz rękawiczek jednorazowych.
  • Regularnie kontrolujemy stan zdrowia naszych pracowników.
  • Bezpieczeństwo Państwa oraz naszych Pracowników jest naszym priorytetem.

Pomagamy zostać w domu - wygodnie i bezpiecznie!

Zamów wygodnie i bezpiecznie!

Zapisz się do newslettera i odbierz 5% rabatu!