Sprawdź Promocje Kalkulator diety

Dekalog odchudzania – wykorzystaj odchudzającą moc jedzenia

1. WŁAŚCIWE JEDZENIE TO NAJLEPSZY ŚRODEK ODCHUDZAJĄCY

Większości osób odchudzanie kojarzy się z głodem, monotonią, drastycznym zmniejszeniem porcji. Zazwyczaj osoby te stosowały drakońskie diety o bardzo niskiej kaloryczności lub diety monoskładnikowe, męczyły się na nich, by uzyskać jakikolwiek rezultat, a następnie w wyniku efektu jo-jo powracały do swojej poprzedniej wagi.

Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ nie wykorzystały odchudzającej mocy jedzenia!

W naszym pożywieniu znajduje się wiele składników, które przyspieszają przemianę materii, usuwają nadmiar wody z organizmu, podwyższają temperaturę ciała oraz dostarczają energii do ćwiczeń i aktywności, czyli działają jak preparaty odchudzające.

Poza tym składniki są naturalne, a więc łatwo przyswajalne, zapewniają uczucie sytości i dostarczają niezbędnych mikro i makroelementów, które poprawiają stan skóry (pomagają w walce z cellulitem), włosów, paznokci oraz ogólne samopoczucie (działają antydepresyjnie). Kluczem do sukcesu jest wiedza, jakie produkty wybierać i w jakich ilościach je spożywać – trzeba jeść, aby schudnąć zdrowo i skutecznie. Dodatkowo odpowiednia dawka kalorii jest jedynym znanym środkiem przeciwdziałającym efektowi jo-jo.

Gdy dostarczamy zbyt mało energii, organizm zaczyna zwalniać metabolizm, spalać mięśnie, i w większym stopniu odkładać tkankę tłuszczową – walczy bowiem o przetrwanie. Nieważne są dla niego nasze oczekiwania estetyczne i dobre samopoczucie – robi wszystko, by przetrwać.

2. OCZYSZCZAJ ORGANIZM Z BŁONNIKIEM

Nie sposób nie docenić jego roli w diecie redukcyjnej. Znajduje się w mąkach i zbożach pełnoziarnistych, owocach, warzywach oraz roślinach strączkowych.

Jak działa błonnik?  Przede wszystkim nie dostarcza organizmowi kalorii, ma za to działanie napędzające metabolizm, oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, reguluje ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza uczucie głodu.

Zamień pieczywo zwykłe na pełnoziarniste, włącz do jadłospisu ryż i makaron pełnoziarnisty, częściej sięgaj po płatki owsiane, a zobaczysz efekty!

3. BUDUJ MIĘŚNIE Z BIAŁKIEM

Białko to jeden z niezwykle ważnych składników w codziennej diecie – jest budulcem Twoich mięśni. Dzięki odpowiedniej ilości białka zapobiegniesz procesowi spalania tkanki mięśniowej.  Mięśnie zaś nie są istotne jedynie ze względu na sprawność i estetykę – każdy kilogram masy mięśniowej sprawia, że spalasz więcej kalorii. Dlaczego?

Tkanka mięśniowa nieustannie się odnawia, czerpiąc energię z tłuszczów.

Dodatkowo białko zapewnia uczucie sytości i powinno wchodzić w skład każdego z pięciu posiłków. Gdzie go szukać? W chudym mięsie drobiowym i wołowym, warzywach strączkowych, chudym nabiale, jajach i rybach.

4. DOSTARCZAJ ENERGIĘ Z WĘGLOWODANAMI

Do niedawna diety bezwęglowodanowe biły rekordy popularności, dopóki dietetycy nie zaczęli alarmować, gdyż osoby stosujące te diety zaczęły się borykać z poważnymi problemami zdrowotnymi. Nie mogło być inaczej – do życia, zdrowia i spalania tkanki tłuszczowej potrzebujemy węglowodanów! Najbardziej wartościowe są węglowodany z pełnoziarnistych źródeł, oprócz błonnika dostarczają również cennych składników mineralnych. Po co je jeść? Żeby mieć siłę, energię, odżywiony mózg i ciało, aby organizm czerpał energię z węglowodanów właśnie i z tłuszczów, a nie z białka, spalając przy tym mięśnie.

5. PAMIĘTAJ O KOLOROWYCH WARZYWACH

Właściwie każda osoba będąca na diecie lub chcąca się zdrowo odżywiać powinna zdecydowanie sięgać po warzywa. Są niskokaloryczne, zawierają błonnik, cenne witaminy i mikroelementy. Niektóre z nich działają przeciwzapalnie i oczyszczająco, inne pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, chronią przed chorobami. Dietetycy zalecają, aby spożywać ich 5 porcji dziennie – surowych lub gotowanych (warzywna zupa to również porcja warzyw), najlepiej z każdej grupy kolorystycznej. Dlaczego? Kolory warzyw, to nie tylko urozmaicenie dla oka, obrazują one cenne składniki – inne dla każdej grupy kolorystycznej.  Np.: czerwone wzmacniają układ krwionośny, żółte działają pozytywnie na zwiększenie odporności, fioletowe zawierają antyutleniacze i działają przeciwzapalnie, białe antybakteryjnie, a zielone zawierają kwas foliowy i żelazo.

6. IM WIĘKSZA RÓŻNORODNOŚĆ, TYM LEPIEJ!

Każdy zdrowy i jak najmniej przetworzony składnik pokarmowy zawiera inne cenne mikroelementy i witaminy. Dlatego nie istnieje zdrowa i monotonna dieta: jedzenie musi być zróżnicowane. Im więcej rodzajów ryżu, kaszy, zboża, owoców i warzyw spożyjesz, tym bardziej wzbogacisz i wzmocnisz swój organizm. Takie żywienie zapobiega niedoborom, zapewnia urozmaicenie smakowe, oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu.

Warunek jest jeden – jedz to, co Cię odżywia, a nie tuczy i zapycha: unikaj produktów gotowych, wysoko przetworzonych. Im większej obróbce został poddany produkt przed spożyciem, im więcej dodano do niego sztucznych składników, tym mniejsza jego wartość odżywcza. Dlatego lepiej upiecz soczystego fileta do kanapek, zamiast kupować wędlinę z długą listą składników i konserwantów. Im prościej, tym lepiej.

7. JEDZ REGULARNIE I POWOLI

Regularne posiłki pozwalają uniknąć napadów głodu oraz regulują poziom cukru we krwi. Dzięki systematycznemu jedzeniu nie przejadamy się, nie mamy ochoty na słodkie przekąski, regulujemy metabolizm. Zacznij koniecznie od śniadania – to rozkręci Twój metabolizm na cały dzień, zakończ kolacją – 2-3 godziny przed snem, aby Twój organizm strawił posiłek, a nie odłożył go w formie tłuszczowych zapasów.

Ważne jest, aby posiłki były spożywane odpowiednio, to ważna czynność – nie rób jej mimochodem. Warto jeść powoli, dokładnie przeżuwając. Po skończonym posiłku, jeśli czujesz niedosyt – odczekaj 20 min, tyle mniej więcej potrzebuje Twój mózg, żeby otrzymać sygnał, że jesteś najedzony.

8. WODA  – TO TWÓJ PRZYJACIEL

Zwłaszcza w diecie wysokobłonnikowej nie zapominaj o wodzie! Ona również usprawni trawienie, oczyści organizm i paradoksalnie… zapobiegnie nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie. Dobrze nawodniony organizm sprawnie funkcjonuje i usuwa toksyny.

Pamiętaj, że nie musisz wlewać w siebie dwóch butelek wody mineralnej – woda znajduje się w warzywach i owocach, zupach, jogurtach itd. Ale mała butelka mineralnej pod ręką zawsze się przyda, zwłaszcza po wysiłku fizycznym.

9. ZADBAJ O AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ

To nie tylko nieodłączny element odchudzania, ale również zdrowego trybu życia. Po prostu ludzki organizm nie jest stworzony do spędzania większości życia w pozycji siedzącej – cierpi na tym nasza waga, stawy, płuca, skóra i mózg. Ruch również usprawnia metabolizm, oczywiście pozwala spalić kalorie, ale także wzmocnić mięśnie. W każdym dniu możesz zadbać o to, żeby znaleźć chwilę na ruch – im go więcej, tym lepiej. Spacer, wejście po schodach, pójście pieszo na zakupy to małe czynności, które pozwolą zmienić nawyki i zaprzyjaźnić się z ruchem. Gdy aktywność wejdzie Ci w nawyk, nie tylko pozbędziesz się zbędnych kilogramów, ale uczynisz ogromny krok w stronę zdrowego stylu życia.

10. DBAJ O ODPOWIEDNIE PRZYGOTOWANIE POSIŁKÓW

Dobre jedzenie można zepsuć złym przygotowaniem. Dietetyczna i zdrowa pierś z kurczaka, usmażona w panierce na głębokim tłuszczu (fryturze) – nie jest zdrowym posiłkiem. Spójrz na konsystencję, zapach i wygląd frytury. I wyobraź sobie, że jesteś tym, co jesz. Wybieraj gotowanie na parze, pieczenie w niewielkiej ilości tłuszczu, duszenie, grillowanie. Tłuszcz, zwłaszcza ten zdrowy, jak oliwa z oliwek, jest potrzebny – ale w rozsądnych ilościach. Mięso lepiej upiec w piecu, a oliwą polać sałatkę.