Sprawdź Promocje Kalkulator diety
NASZE POSIŁKI

Nasze przykładowe dania

Kalorie to nie wszystko – z czego powinna składać się zdrowa codzienna dieta?

Świeże zioła

natka pietruszki, szczypior, koperek, kolendra, bazylia…

Nie są tylko dodatkiem smakowym – zawierają witaminy i mikroelementy, wiele z nich do dziś jest skutecznie stosowanych w medycynie naturalnej.

5 porcji różnokolorowych warzyw/owoców

Nie są tylko dodatkiem smakowym – zawierają witaminy i mikroelementy, wiele z nich do dziś jest skutecznie stosowanych w medycynie naturalnej.

Pełnowartościowe źródła białka

chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, chudy nabiał, jajka

Białko jest budulcem dla organizmu – zbyt mała jego ilość w diecie może prowadzić do spalania mięśni.

Zdrowe tłuszcze

oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy.

Umożliwiają wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Produkty mleczne

mleko lub kefir, jogurt.

Dostarczają wapnia i witamin z grupy B, działają wspomagająco na układ pokarmowy, są źródłem dobrych bakterii, oraz wspomagają odporność.

Błonnik

warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste:

Usprawnia metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi.

Śniadanie

Pasztet z soczewicy czerwonej z otrębami, płatkami owsianymi, cukinią, pomidorkami cherry, kiełkami i pełnoziarnistym pieczywem

Mały, ale ogromnie odżywczy członek roślin strączkowych. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika – obniżającego poziom cholesterolu oraz chroniącego przed nadmiernym wzrostem cukru we krwi po posiłku. To również doskonałe źródło molibdenu, kwasu foliowego (100g ugotowanej soczewicy pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania!), cynku, potasu, witaminy B6 oraz żelaza.
Z powodzeniem zastępuje mięso w posiłkach, ponieważ jest bogata w białko – podstawowy budulec naszego organizmu. Skutecznie zaspokaja głód.

Mały, ale ogromnie odżywczy członek roślin strączkowych. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika – obniżającego poziom cholesterolu oraz chroniącego przed nadmiernym wzrostem cukru we krwi po posiłku. To również doskonałe źródło molibdenu, kwasu foliowego (100g ugotowanej soczewicy pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania!), cynku, potasu, witaminy B6 oraz żelaza.
Z powodzeniem zastępuje mięso w posiłkach, ponieważ jest bogata w białko – podstawowy budulec naszego organizmu. Skutecznie zaspokaja głód.

Mały, ale ogromnie odżywczy członek roślin strączkowych. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika – obniżającego poziom cholesterolu oraz chroniącego przed nadmiernym wzrostem cukru we krwi po posiłku. To również doskonałe źródło molibdenu, kwasu foliowego (100g ugotowanej soczewicy pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania!), cynku, potasu, witaminy B6 oraz żelaza.
Z powodzeniem zastępuje mięso w posiłkach, ponieważ jest bogata w białko – podstawowy budulec naszego organizmu. Skutecznie zaspokaja głód.

ZAMÓW

Kolacja

Warzywna fritatta z cukinią, papryką, cebulą i tymiankiem

Źródłem białka są tu kurze jaja – podnoszą wydatek energetyczny organizmu i zapewniają uczucie sytości. Zawarta w żółtku cholina poprawia pracę mózgu.

Pyszna i chrupiąca, a w dodatku bardzo bogata w witaminę C. Ma jej pięciokrotnie więcej niż cytryna. Jej dodanie reguluje ciśnienie krwi oraz poprawia samopoczucie i kondycję układu nerwowego.

Jest idealnym dopełnieniem posiłku, bogate w błonnik i minerały oraz węglowodany złożone, które dostarczą energii do pracy fizycznej i umysłowej.

ZAMÓW

Obiad

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym z chili i kolendrą, ryż paraboiled, surówka z koprem włoskim i orzechami

Nie tylko barwi na piękny, intensywny żółty kolor, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Wykorzystywana w tradycyjnej medycynie, sprzyja trawieniu białek i poprawia pracę wątroby. Ma również działanie antynowotworowe.

Zawarta w niej kapsaicyna wspomaga odchudzanie, rozgrzewając i zmniejszając uczucie głodu.

Usprawniają pracę mózgu i są magazynem tłuszczów wielonienasyconych. Omega – 3 chronią nas przed miażdżycą i zawałem.

Doskonałe uzupełnienie tłuszczu, zawiera cenne witaminy i kwasy, które wspomagają regulację poziomu cukru we krwi, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia i chroniąc przed chorobami nowowtworowymi.

ZAMÓW

Obiad

Filet z kurczaka w świeżym oregano, z sosem paprykowym z migdałami, bataty pieczone z ostrą papryką, brokuły z pary

Mają przepyszny smak i obfitują w witaminy oraz minerały. Bogate w błonnik – mają go aż 13 g w 100g – oraz w witaminę E.

Kwas foliowy chroni przed depresją, zwiększając poziom serotoniny. Jedząc brokuły dostarczamy również witaminy C, K i A oraz zmniejszamy poziom wody w organizmie.

Niezwykle wartościowe warzywa – obfitujące w spore ilości minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy (B, C, F, A i K). Wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny sprawiają, że bataty to wymarzony dodatek dla osób z cukrzycą i walczących z nadwagą.

Mogą dobre danie uczynić wspaniałym. Nie tylko świetnie smakują, wydobywając smak potraw, lecz także pozytywnie wpływają na trawienie i są źródłem wielu mikroelementów.

ZAMÓW

Obiad

Pulpeciki wołowe w sosie słodko – kwaśnym z surówką z marchewki
z imbirem i pomarańczą

Używamy tylko tej chudej i wysoko gatunkowej, najczęściej jest to udziec wołowy lub ligawa. Kruche, soczyste, bardzo odżywcze mięso, pełne białka i minerałów, w tym życiodajnego żelaza. Obowiązkowa pozycja w naszym menu, przynajmniej raz w tygodniu, zawsze wyśmienicie przygotowana i podana w towarzystwie pysznych dodatków.

Dostarcza cennego beta-karotenu i witaminy C oraz również sporą ilość błonnika. Doprawiamy ją oliwą extra virgin.

To nie tylko dodatek smakowy – wzmacnia odporność, pomaga walczyć z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Rozgrzewa, przyspieszając metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, podobne działanie ma również papryczka chili.

SSpora ilość błonnika pomaga oczyszczać nasz organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Duża zawartość witaminy K sprzyja zaś uszczelnianiu naczyń krwionośnych.

ZAMÓW

Kolacja

Sałatka z łososiem pieczonym, korniszonami, pomidorkami cherry, papryką, sosem na bazie oliwy z oliwek extra vergin z musztardą…

Kolorowo znaczy zdrowo! Im więcej warzyw na talerzu, tym lepiej. Każde z nich dostarczy niezbędnych witamin i mikroelementów, w różnych proporcjach, dzięki czemu nasza dieta będzie zbilansowana.

Smaczny sposób na redukcję tłuszczu we krwi, ze względu na wysoką ilość kwasów omega 3 zawartych w mięsie tej ryby.

Fantastycznie wpływa na smak naszej sałatki i podnosi odporność i odtruwa organizm. Przygotowując sos z dodatkiem soku cytrynowego również wspomagamy odchudzanie – sok z cytryny przyspiesza metabolizm, redukuje uczucie głodu i wspomaga obniżenie indeksu glikemicznego pokarmów.

ZAMÓW

Zapisz się do newslettera i odbierz 5% rabatu!