Sprawdź Promocje Kalkulator diaty

Spiżarnia, lodówka, stół. Gdzie przechowywać żywność?

Dziś weźmiemy się za porządki w kuchni i wskażemy optymalne miejsca i metody przechowywania popularnych produktów spożywczych.

Banany

Możesz spokojnie trzymać je w misce na stole, aż zaczną brązowieć – nie dłużej niż kilka dni. Nie chowaj ich do lodówki, zaczną czernieć w ekspresowym tempie, dosłownie w jeden dzień! Jeśli chcesz korzystać z nich później i mieć je cały czas pod ręką, obierz je ze skórki, zanurz w soku z cytryny i wrzuć do zamrażalnika. Tak przygotowane, będą dobre jeszcze przez mniej więcej miesiąc.

Pomidory

Pozwól im dojrzewać na blacie stołu. To prawda, że w ten sposób łatwiej się psują, ale jest to najlepszy sposób ich przechowywania. Trzymanie ich w lodówce jest dopuszczalne, ale godzisz się wtedy na pewien kompromis – mogą stać się mniej soczyste, bardziej mączyste i ziarniste. Pamiętaj, aby napoczętego pomidora schować do lodówki, zawijając go wcześniej w folię spożywczą – to zabezpieczy go przed bakteriami.

Miód

Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej i tak też go przechowuj. Idealne będą więc półki w domowej spiżarni albo szafka w kuchni. Lodówka mu nie szkodzi, ale stanie się gęsty i trudny do nalania.

Ziemniaki

Koniecznie składuj je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica, garaż). Trzymanie ich w lodówce może negatywnie wpłynąć na ich smak i konsystencję po ugotowaniu, a to dlatego, że pod wpływem zimna, zawarta w nich skrobia, zamienia się w cukier. Klimat lodówki przyspiesza też ich kiełkowanie. Zwróć uwagę na zielone pędy – to znak, że powinniśmy pozbyć się takich ziemniaków. Ugotowane ziemniaki – całe lub puree – możesz trzymać w zamrażarce nawet rok.

Chleb

Ameryki nie odkryjemy – pieczywo najlepiej przechowywać w chlebaku, który umiejscowimy na blacie. W zależności od rodzaju chleba oraz składników wykorzystanych do jego produkcji, wytrzyma w ten sposób 2 – 4 dni. Jeśli martwisz się o pleśń albo masz go więcej i chcesz, aby służył dłużej – zamroź go, a będzie zdatny do spożycia jeszcze przez ok. 2 miesiące. Wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika, zostawić go na blacie do spokojnego odtajania lub skorzystać z opcji odmrażania w piekarniku.

Ser żółty

Optymalny smak osiąga w temperaturze pokojowej, ale jak każdy produkt spożywczy odzwierzęcy, kategorycznie powinien być przechowywany w lodówce. Wyjmij go na około godzinę, zanim zechcesz go zjeść, aby trochę się zacieplił.

Masło

W wielu domach trzymano masło w maselniczce cały dzień na blacie w kuchni, aby w każdym momencie było gotowe do użycia – miękkie i ciepłe. Nie jest to najlepszy sposób. Tylko lodówka chroni przed bakteriami. Wyjmij ilość, którą planujesz zużyć i pozwól mu zmięknąć 30 minut przed użyciem.

Kawa

Nie lubi ciepła, światła, wilgoci ani powietrza. Zaczyna tracić świeżość, gdy tylko jej ziarna zostaną uprażone. Kupuj więc tylko tyle, ile wykorzystasz w ciągu tygodnia lub dwóch. Przechowuj ją w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu w kuchni. Prowadzona jest gorąca dyskusja o tym, czy ją zamrażać, czy przechowywać w lodówce, ale nie ma to znaczenia, dopóki chroni się ją przed dopływem powietrza.

Oliwa z oliwek

W spiżarni pozostanie świeża przez 3 – 6 miesięcy po otwarciu. Światło i powietrze są destrukcyjne dla oliwy i negatywnie wpływają na jej kolor, smak i konsystencję. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, czyli 19 – 24°C.

Suszone przyprawy

Większość z nas trzyma je w okolicy miejsca przygotowywania posiłków, np. na półce nad kuchenką. Niestety, ale ciepło z gotowania, jak i ekspozycja na promienie słoneczne, mogą szybko zniszczyć smak naszych ulubionych przypraw. Znajdź dla nich fajne, ciemne miejsce i użyj hermetycznych pojemników. Tak przechowywane, są dobre przez co najmniej rok.

Świeże zioła

Włóż je do lodówki, jak tylko wrócisz ze sklepu do domu. Należy odciąć i wyrzucić wszelkie posiniaczone, pogniecione łodygi lub liście. Aby zachować jak najdłużej świeże zioła, które łatwo brązowieją lub więdną, jak bazylia lub kolendra, włóż je do szklanki wody łodygami w dół i przykryj liście plastikową torebką.

Wędliny

Tylko lodówka. Wyroby z kurczaka lub indyka zjedz w ciągu ok. 3 dni. Plastry wędliny wołowej lub wieprzowej wytrzymają dłużej, bo do 5 – 7 dni. Paczkowane produkty powinny być dobre przez kilka tygodni (zwróć uwagę na podany przez producenta termin przydatności do spożycia).  Po otwarciu opakowania spróbuj zużyć wędlinę w ciągu 3 – 5 dni. Nieotwarte paczki przetrwają kilka miesięcy w zamrażarce.

Płatki zbożowe

Powinny pozostać świeże w spiżarni lub szafce kuchennej przez co najmniej 2 – 3 miesięcy. Aby zachować chrupkość, po otworzeniu opakowania należy je dokładnie złożyć lub przełożyć jego zawartość do szczelnego pojemnika. Celem jest utrzymanie z dala od płatków wilgotnego powietrza, które spowoduje, że będą one rozmakały i szybciej się zepsują.