Sprawdź Promocje Kalkulator diety

Unikaj tych 7 produktów, jeśli chcesz wyglądać młodo!

Współczesna medycyna estetyczna i kosmetologia potrafią wiele zaoferować w kwestii utrzymania, bądź przywrócenia w jakimś stopniu młodego i świeżego wyglądu. Zanim jednak skierujemy swoje kroki do kliniki piękności, zróbmy inwentaryzację lodówki i szafek w kuchni w poszukiwaniu popularnych produktów, które mogą przyspieszać proces starzenia.

Wiele mówi się, co należy jeść, aby mieć młodą, jędrną i rozświetloną cerę, a nie zwraca się uwagi na dietetyczne uchybienia, które oprócz innych poważnych i negatywnych następstw zdrowotnych, niekorzystnie wpływają na nasz wygląd.

Możesz wyglądać młodziej i czuć się lepiej, unikając w diecie tych 7 produktów spożywczych.

1. Słodycze

Tu nie ma żadnej niespodzianki. Batoniki, ciasteczka, wafelki, cukierki – szwarccharaktery każdej rozmowy o zdrowiu w gabinecie dietetyka i lekarza. Jakby było mało ich negatywnego wpływu na ogólny stan zdrowia, to potrafią jeszcze doprowadzić do starszego wyglądu naszej skóry. Aby zrozumieć, w jaki sposób cukier może być za to odpowiedzialny, musimy wziąć pod uwagę dwa białka, które utrzymują świeżość i młody wygląd skóry, czyli kolagen i elastynę. Każdy czynnik, który wchodzi w konflikt z tymi białkami, będzie miał negatywny skutek, a cukier właśnie jest jednym z ich największych antagonistów. W procesie trawienia, cukier pozostawia po sobie resztki znane jako zaawansowane produkty końcowej glikacji (AGE). Po pewnym czasie związki te oblepiają dwa kluczowe, wspomniane wyżej białka, doprowadzając do powstawania zmarszczek i obwisłej skóry.

Rezygnacja ze słodyczy i rafinowanego cukru będzie pierwszym krokiem do przywrócenia lub utrzymania młodego wyglądu.

2. Alkohol

Twarz na kacu wygląda fatalnie – każdy się z tym zgodzi. Worki pod oczami, szary odcień skóry, przekrwione oczy. Powinno nas jednak martwić coś innego, aniżeli krótkotrwały niekorzystny wygląd dzień po imprezie. Wpływ alkoholu na wątrobę jest o wiele bardziej niebezpieczny i negatywny w skutkach. Przy nieprawidłowej pracy wątroby, gromadzące się w niej toksyny, mogą prowadzić do wielu problemów, które odzwierciedli twarz w postaci: zmarszczek, obrzęków, trądziku, suchości, matowego wyglądu, zaostrzy problemy cery naczynkowej, itd.

3. Przypalone mięso

Kiedy kolejnym razem na grillu u znajomych dostaniesz zwęglony kawałek karkówki lub kurczaka, poproś o inny albo zdrap spaleniznę za pomocą noża. Zwęglone, spalone mięso to skupisko prozapalnych węglowodorów. Stan zapalny może uszkodzić cenny dla skóry kolagen. Abstrahując od tego, że powstające w procesie spalania mięsa substancje chemiczne są rakotwórcze.

4. Margaryna

Popularna, ciągle reklamowana alternatywa dla masła, może niekorzystnie wpływać na skórę. Przeprowadzone w 2001 roku badanie wskazało między innymi, że osoby regularnie zajadające się margaryną, miały więcej zmarszczek niż osoby, które jej nie używały. Doszło do takiej relacji prawdopodobnie ze względu na tłuszcze trans zawarte w margarynie, które powodują powstawanie szkodliwych stanów zapalnych.

5. Sól

Kolejny punkt i kolejny winowajca wielu poważnych schorzeń. Sodu spożywamy ponad normę, jest go całe mnóstwo w słonych przekąskach, gotowych daniach oraz w wielu innych produktach, na co dzień używanych w kuchni: wędlinach, serach, pieczywie. Nadmiar soli w organizmie doprowadza do odwodnienia komórek, w rezultacie skóra staje się przesuszona i podatna na przedwczesne starzenie.

6. Przetworzone węglowodany

Biały chleb, ciastka, płatki śniadaniowe charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że mogą wywoływać stany zapalne, podrażnienia, wysuszenie i łuszczenie się skóry oraz zmarszczki.

Zamień produkty z przetworzonej mąki na pełnoziarniste oraz owoce i warzywa.

7. Białe wino

Podczas gdy wszystkie dotychczasowe produkty spożywcze negatywnie wpływają na wygląd i kondycję skóry, białe wino może postarzać w inny sposób: poprzez uszkodzenie zębów i zrujnowanie pięknego uśmiechu.

Alkohol wysusza jamę ustną, co oznacza mniejszą ilość śliny, która w normalnej sytuacji zmywa z zębów szkodliwe bakterie, nie dopuszczając do powstawania ubytków. Myśląc o winie, spodziewamy się, że to czerwone wino może powodować więcej szkód, chociażby przebarwienia. Nic bardziej mylnego. To kwas zawarty w białym winie powoduje, że szkliwo staje się bardziej porowate i z czasem gromadzi więcej białych plam, co w przyszłości skutkuje próchnicą.

Po każdym kieliszku wina postaraj się przepłukać usta szklanką wody.